Лосион АСКВАМ во терапија на seborrhea и acne vulgaris

 • ЕТИОПАТОГЕНЕЗА
 • Автосомно-доминантно наследување.
 • Хормонски влијанија (андрогени во пубертет, естрогени во пременструалниот период).
 • Емоционални, неврогени.
 • Нутритивни (масна, зачинета храна, алкохол).
 • Микроорганизми нивните распадни производи (Pityrosporum ovale, Demodex folliculorum, Streptococcus, Candida spec.)
 • Медикаменти

+андрогени, синтетички, гестагени, кортикостероиди, транквилизатори.

-цитостатици, синтетички антиандрогени и естрогени, етретинати (13-цис ретиноична киселина).

ПAТОФИЗИОЛОГИЈА

Прекумерно излачување  лој.

 • Кератоза на пилосебацеалното устие (фоликуларна кератоза).
 • Комедони (не се гледаат влакна).
 • Оток на лојната жлезда.
 • Секундарна инфекција од бактерии и габи.

КЛИНИЧКИ СИМПТОМИ

 • Хронично рецидивирачка болест на себореичните предели (коса, лице, веѓи, назолабијални бразди, ретроаурикуларно, околу папокот, престернално, интерскапуларно, ингвинално.
 • Розово црвенкасти жаришта, покриени со беложолти красти, во различна големина кои меѓусебно се спојуваат, придружено со помалку или повеќе масно или суво прашинесто луштење.
 • Јадежот е слабо изразен.

ТЕРАПИЈА НА SEBORRHEA

 • Резорцин.
 • Салицилна киселина.
 • Цинк пиритион.
 • Катран.
 • Јуниперус комунис.
 • Витамин Б6.
 • Диета (зачини, алкохол, масна храна).
 • Сулфур.
 • Лосион АСКВАМ (без красти).
 • Состав:
 • Уреа.
 • Екстр. Прополис.
 • Екстр. Spiss Chamomillae.
 • Ol. Calenduale. Ol. Anisi.
 • Ментол.
 • Juniperus comunis/Ylang-Ylang.
 • Алкохол.
 • Себореа на лице  тело.

Еднаш до два пати на ден на суво лице.

 • Себореа на поглавина.

– Еднаш до два пати на ден во тек на два дена.

– Третиот ден косата се мие со шампон.

– Лосион АСКВАМ  во терапија на акне.

 • Кај acne comedonica, самостојно.
 • Kај acne papulopustuloza и nodulocistica по претходно нанесе на крема Проакне или Прополис Форте 25%.

Пред

Потоа